Assalamualaikum wbrk sahabat yang dikasihi dan dirahmati Allah sekalian.
Insyaallah, nanti Che Mid sambung kisah sentimental dulu-dulu, tapi hari ni nak tunjuk satu resepi nostalgia dalam pantang. Resepi ni dimasak khas oleh Cik Leha, arwah dah..untuk Che Mid masa dalam pantang Farhan dulu. Maknanya dah 24 tahun lebih dah. Sejak dari tu, Che Mid pernah masak sekali je, sebab che abang tak berapa minat ikan parang.
Bagi orang Jawa dan kebanyakan orang juga, rasanya makan dalam pantang adalah yang berebus dan berpanggang sajakan. Seboleh-bolehnya, tiada minyak dan tiada santan. Tapi yang ini ada santan. Hmm..memang resepi keturunan dia (asal orang Pahang) atau memang resepi dia saja kut he he..Ok jom tengok resepinya dulu.
Gambar copy dari goggle. Ikan parang
Bahan-bahannya :
3 potong ikan parang ( 1/2 ekor saiz biasa )
4 biji bawang merah
3 biji bawang putih
2 sudu lada hitam
4 biji cili padi ( saja Che Mid tambah sbb I bukan dalam pantang ha ha)
1 inci kunyit hidup (kunyit serbuk pun ok je)
1 inci halia diketuk
1 batang serai diketuk
1 cawan santan pekat atau 1/2 kotak 250ml santan
sedikit air
sedikit air asam jawa
Minyak untuk menumis
Garam
Cara membuatnya :
Tumbuk bawang bawangan, kunyit dan lada hitam.
Goreng ikan sekejap dan asingkan.
Tumis dalam minyak panas dan kacau hingga agak kering (jangan sampai hangus)
Masuk serai dan halia
Masukkan air dan santan pekat
Bila agak mendidih, masukkan ikan
Perasakan dengan air asam dan garam
Siap
Inilah rupa ikan parang lada hitam. ( Nama resepi ni pun kita reka sendiri sebab arwah makcik tak pulak bagi tau...)
Bila makan dengan nasi panas, mesti ada rasa berbahang kat tekak dan badan disebabkan kepanasan lada hitam. Mau berpeluh-peluh makan ni...
Satu lagi resepi nostalgia dari mak Che Mid nak share hari ni ...guna udang pulak. Dah sah-sah orang dalam pantang tak boleh makan. Jangan nak nerai-nerai pulak..he he..alamat gatal tak bertempat kang..
Resepi Udang Goreng Tepung ( maaf le takde sukatan, main masuk je..)
Udang kertas yang comel-comel je..buang kepala dan ekor
Tepung gandum
Lada putih serbuk
Garam
Kunyit serbuk
Campurkan semua bahan, tepung tu agak-agak menutupi semua udang sahaja ya..tak payah terendam macam buat pisang pulak. Sekadar melekatkan udang-udang tu je.
Kemudian goreng dan bentukkan sesuka hati kita le. Makan time boleh cicah dengan sos kalau suka. Makan gitu je pun ok. Sebaik-baiknya masa nak makan baru goreng, terasa rangup tepung dan kulit udang tadi.
Inilah dia rupa udang goreng tepung Che Mid
Selamat mencuba!!
Panas-panas lada hitam sedap che mid... mmg itulah makanannya org dlm pantang.
ReplyDeleteLepas makan terasa panas satu badan... terbako lemak he he
DeleteWALAU XBERPANTANG SEDAP JUGA LAUK DIMASAK GINI MKN NASI PANAS2 SEDAPTU....DITAMBAH DGN UDANG CELUP TEPONG ..TERLIUR DIBUATNYA...
ReplyDeleteBetul tu kak..cuma ikan parang ni jarang sangat makan. Banyak tulang he he
Deleteche Mid. ikan parang kan bnyk tulang..mcm mana tu .nak makan dlm keadaan selesa.tk payah nk buang tlang setiap suapan.cer citer cer citer
ReplyDeleteMemang itu lah pun tujuannya, membuang masa utk tengok tulang, jadi tak banyak makan nasi ha ha..cepat kuyusss..
Deletesalam chemid
ReplyDeletebelum pernah masak ikan parang mcm ni
biasa ikan parang ambik isi ja
boleh lah try resepi chemid nnt
Wah, kali ni kena cuba buat macam ni..sedappp..
Deletesaya pun tak makan ikan parang cik mid....hihiii takut tercekik tulang...boleh ganti ikan lain kan ikut resepi cik mid ni?.zaman berpantang bersalin dah berlalu bolehlah masak untuk makan tengahhari ni sedap juga ...nak2 dengan nasi panas boleh bertambah2 ni.
ReplyDeleteAda kawan nak cuba guna ikan patin, tentu lagi sedap kut..
DeleteKak Zai rasa tentu sedap sebab ada lada hitam dan cili. Rasa lemak dan pedas.
ReplyDeleteKalau ikan parang kak zai suka masak lemak chili api atau asam rebus.
Yesss...asam rebus, lagi satu resepi orang berpantang..
DeleteAssalam CM tersayang. Sihat hendaknya ya... Saya suka makan ikan parang kak. Masa pregnant sampai mengidam nk makan ikan parang goreng garing dengan telurnya. Alhamdulillah tercapai. Sekarang kalau pergi tepi laut, pasti saya beli kalau ada yg baru naik. Masak asam pedas sedap juga. Ayah saya selalu kalai beli, dia tunggu saya balik masakkan asam pedas utk dia.
ReplyDeleteKak, Jawa PD ni mmg lainlah kan. Kitorang kat sini lauk dlm pantang jenis bergoreng. Ikan horeng dengan sambal lada hitam. Itulah mkn hari2. Rebus2 tak boleh sbb air banyak katanya. Tpdulua dulu langgar daulat. Mula2 ikut juga tp x sesuai dgn badan. Sampai sembelit berdarah, siksa sungguh. Lepas tu saya tukar ke corak pemakanan sihat seperti saranan kementerian kesihatan. Ceh...hehehe. Tp barulah saya sihat lepas tu.
Nnt kalau masak lauk tu, saya share pula yer..
Salam darling...
Deleteoops..memang tak pernah cuba makan dengan lada hitam time berpantang.
Ok, nanti share pulak..masak asam pedas ikan parang spesel kesukaan ayah Aziela he he
salam kak..
ReplyDeletealahai.. sedapnya lah ikan parang lada hitam tu.. mcm tak pernah mkn masak camtu...
nak kena cuba nti.. hehe
Masak org pantang ke tu CM....mcm tak caya pulak.....Kalau cenggitu punya masak mmg berselera sungguhlah jawabnya hihi.....
ReplyDeleteOhhh udang tu pun.....masyaallah terliur mak
sedapnya.. nengok petang oetang ni lapor la pulakk.hikhiks
ReplyDeletebape hoodie
ReplyDeletefear of god
yeezy boost 500
golden goose sneaker
fear of god hoodie
hermes handbags
off white hoodie
bape hoodie
golden goose outlet
off white clothing