Assalamualaikum sahabat-sahabat semua..apa khabar hari ini..
Sejak dari kecik-kecik dulu, bila kita makan ubi goreng..ubi tu cuma di kupas, dipotong dan dilumur garam dan kunyit. Dan goreng hingga masak.
Tapi baru-baru ni, Che Mid pergi ke gerai kawan Che Mid di kampung kami ni juga lah. Dia menjual ubi goreng yang direbus terlebih dahulu selain dari ubi ungkep. Isinya lebih lembut dan sedap dibandingkan dengan ubi goreng biasa.
Che Mid cuba buat sendiri..alhamdulillah dah di bawa ke surau untuk pengajian muslimat hari Selasa lepas.
Bahan-bahannya:-
Ubi kayu dlm 1 kg
Tepung gandum untuk celupan
4 biji bawang merah
3 biji bawang putih
sesudu kecil ketumbar
sesudu kecil jintan manis
sesudu kecil serbuk kunyit
garam secukup rasa
minyak untuk menggoreng
Cara-cara membuatnya:-
- Kupas ubi kayu, potong dan rebus sehingga empuk
- Mesin bawang merah, bawang putih, ketumbar, jintan manis dan masukkan dalam tepung.
- Bancuh campuran tepung dengan air.
- Masukkan garam dan kunyit.
- Celup ubi dalam bancuhan tepung tadi dan goreng hingga kekuningan
Rangup di luar, lembut di dalam..
Kalau makan ubi goreng sambil minum kopi o panas..perrgh!!
Bye ..Ma'assalamah wa ilalliqo'
ASSALAM...BOLEH CUBA UBI KAYU GORENG CARA GINI RASANYA MESTI SEDAP..TQ PERKONGSIANNYA.
ReplyDeleteRangup di luar lembut di dalam kak he he
DeleteASSALAM...BOLEH CUBA UBI KAYU GORENG CARA GINI RASANYA MESTI SEDAP..TQ PERKONGSIANNYA.
ReplyDeleteSalam Che MId, kalau di Kelantan kami buat tapai ubi kayu goreng...pun celup tepung jugak. Tapi tak letak la rempah segala tu :-) Boleh cuba nanti.
ReplyDeletePernah dengar ttg tapai goreng tu, tapi tak pernah rasa lagi..
DeleteWahhh...mesti terasa lemak2 ubi tu Che Mid.
ReplyDeleteA ah..tak le keras kedengkang ha ha
DeleteCM okje pun pernah makan ubi masak gini....mmg tahu sedap ....Alahai teringinnya nak makan ubi....
ReplyDeletepi carik ubi kayu cepat. Jangan beli yang besar2 sangat..takut ubi tua berurat pulak..
DeleteMakan ubi banyak lah kentut ahahah eh opsss :P
ReplyDeleteTepat sekali tapi bila dah rebus dulu hilang dah anginnya kut he he
Deletenampak sedap lak ubi kayu rebus goreng ni..Biasanya makan ubi rebus atau ubi goreng jer..Ini gabungkan kedua2 sekali..menarik tu
ReplyDeleteKena cuba pastu tayang kat blog sana pulak ek
DeleteSedapnyer CM, pokok2 ubi bunda baru lagi, belum matang lagi nak korek ubinyer...
ReplyDeleteOh kalau gitu kena sabar dulu manyak-manyak bunda he he
DeleteKak zai belum pernah makan mesti sedap.
ReplyDeletePernah sakit perut selepas makan ubi rebus sampai sekarang takut nak makan.
Alahai apa yang tak kena sampai sakit perut kak..he he
DeleteKalau keledek ngn sukun goreng ngn ramuan celupan macam ni pun sedap jugak kot yea CM?...
ReplyDeleteha ah kan..patut cuba kan..manis-manis berempah gitu kut..
DeleteSelalu ubi rebus cicah sambal ikan bilis kan.. yang ni boleh cuba..tukar selera...hihi
ReplyDeleteyang ini tak pedas Aishah..sebab takde cili..kena cuba ni ..
Deletesaya pernah dengar orang cerita pasal ubi rempah ni atau ubi ungkep... tapi tak pernah rasa... kalau begini lah senang nya nak buat... okey minggu ni jugak saya beli ubi...
ReplyDeleteWah Kak Mid, sedapnya ubi goreng, tapi baru first time dengar rebus dahulu..
ReplyDeletegolden goose
ReplyDeletelebron james shoes
yeezy shoes
goyard
golden goose outlet
jordan 6
kyrie 5
longchamp outlet
supreme
air jordan
Page d'accueil sacs de répliques AAA visiter le site Dolabuy Fendi cliquez pour enquêter www.dolabuy.ru
ReplyDeleteGet the facts his explanation other high replica bags click to find out more luxury replica bags
ReplyDeletef9q72d6o53 j3h40g6p81 u9z71x9c79 b2c54z3x60 m1a62j4a03 x5c39c1d88
ReplyDeletejordan 12
ReplyDeletegolden goose
yeezy
kyrie 9
cheap jordans
golden goose outlet
jordan shoes
supreme shirt
yeezy boost 350 v2
goyard outlet
görüntülü show
ReplyDeleteücretlishow
İAXİHR