Assalamualaikum wbrk sahabat semua! Harap sihat dan ceria ya..
Lama Che Mid tak update dan ronda-ronda, batuk hampir sebulan tak baik-baik. Deeja pulak demam on off pulak...
Bila dah rasa sihat ni mula la mood nak melayan tekak. Hari ini Che Mid dan borak pasal bubur som-som. Ada yang tanya resepi membuatnya. Jom layan mata jom...
Bahan-bahannya:-
Sepeket tepung beras
3 kotak kecil santan kelapa
sedikit garam
2/3 helai daun pandan
Air
Cara-cara membuatnya:-
Masukkan semua bahan dalam periuk besar, cairkan dengan air sehingga lebih cair dari bancuhan tepung goreng pisang. Kacau hingga tepung larut dan sekata (tidak ketul-ketul).
Lepas tu panaskan atas dapur dengan api sederhana. Kacau sentiasa utk mengelak dari berketul-ketul. bila mula pekat, perlahankan api dan kacau lagi hingga tanak. Kalau rasa tak cukup air, tambah air panas.
Cara untuk tahu bubur dah tanak dan masak, bila kacau bahagian tepi periuk, bubur tak melekat.
Lebih kurang setengah jam juga la mengacaunya..
Tuang dalam acuan atau bekas ikut suka. Biarkan sejuk.
Air gula:-
Hancurkan sebuku gula melaka, masukkan dalam periuk.
Campurkan secawan gula merah dan dua cawan gula putih (manis ikut suka)
Masukkan air dan kacau hingga mendidih dan gula hancur sebati.
Banyak yang akan kita dapat dengan sepeket tepung beras. Kita boleh sedekahkan pada jiran-jiran juga.
Ini Che Mid tuang dalam bekas comel hadiah orang kawen..simpan dalam peti, pastu time makan boleh ambik satu-satu..berulang-ulang makan youuuu...sejuk kat tekak. Tapi ada juga yang suka makan suam-suam, macam maka taufu fah..
Bubur som-som yang elok masaknya akan 'kenyal' dan elok membentuk.
Seminggu lepas tu..Che Mid buat lagi sepeket sempena beday Farah dan Faris. Tapi masuk dalam bekas empat segi besar macam tu je. Siapa nak makan, kena hati-hati senduk dan sirap dengan air gula.
Nota: Biasanya orang Jawa akan masak bubur ni selepas kenduri walimah. Khas untuk orang yang rewang atau penanggah. Bubur ini dipercayai dapat memulihkan tenaga yang hilang selepas berpenat lelah menjayakan kenduri.
Tu je..jaga diri semua..ma'assalamah..wa illaliqo'
Kalau buat bancaan (bukan bacaan - itu buku) pun kadang org buat bubur som-som ini CM. Lepas walimah tu dipanggil nyepassari hihi... tak tahu pergi tanya mak:)
ReplyDeleteA ah kan kak. Tapi si tukang kacau bubur ni memang stres la..sekawah besar tuuu..
Deletesalam kak..saya tak pernah rasanya makan bubur ni... nanti boleh lah nak cuba..:)
ReplyDeleteSalam. Should try Atie..
DeleteSedap bubur som-som ni... saya pun suka... lagilah rasanya yg lemak2 manis. Sesuailah untuk org lepas demam membangkitkan selera makan semula.
ReplyDeleteOrang yang tak demam pun suka la Sweetie hi hi...berulang-ulang lagi ..
DeleteMemang sedap bubur som-som ni.. tapi tak pernah buat sendiri..
ReplyDeleteSelalu makan bila kawan pejabat yg Jawa bawa bila ada portluck tu :)
Laaa...tu dah tepek resepi boleh le cuba..
Deleteteringat masa mngandung anak sulong mengidam nak makan bubur somsom tapi x bagi tau sesiapa ...bukan tak boleh buat pun tapi yang di idam yang dijaul satu kedai tu aja.
ReplyDeleteCM pun pernah macam tu..mengidam bubur ni mak sendiri buat. Mak mertua pulak offer..tak sama...
DeleteKak zai suka buat pada bulan puasa, antara kuih wajib buat makan berulang2.
ReplyDeleteBoleh simpan dalam peti dan makan portin by portion..tahan lama pulak tu..
DeleteMenu ni kalau dhidang untuk berbuka puasa mesti laku kan kak... Semoga segera sembuh kak...
ReplyDeleteAlhamdulillah dah sembuh sepenuhnya. Alhamdulillah..
DeleteSemoga sihat selalu Kak Mid..
ReplyDeleteSaya memang peminat bubur som som, pernah merajuk sebab mak silap buat, dia buat bubur cha cha pula..
Sampai merajuk ya..ya lah dulu-dulu memang mak-mak je yang nak buat bubur macam ni..
DeleteNampak macam mudah je nak membuatnya Che Mid...
ReplyDeleteBahannya mudah tapi nak dapat kan taste dan texture betul-betul jadi tu susah sikit..
Deleteada jugak yg buat perisa pandan,kan...
ReplyDeletelezat sangat ni..........
ReplyDeleteJelly Gamat Gold G|Obat Asam Lambung Tinggi|
Assalammualaikum che mid....kak lama betul tak singgah...saya sibuk sikit menguruskan taska baru...internet pun kurang laju.Mana sempat jenguk blog.Tak sempat tak delah.Bubur som2..sodap ni...
ReplyDeleteSalam che mid... Nampak sedap je som som ni... Eija tak pnh cuba dan tak pernah mkn.. Hihi
ReplyDeleteSalam che mid... Nampak sedap je som som ni... Eija tak pnh cuba dan tak pernah mkn.. Hihi
ReplyDeleteSalam che mid... Nampak sedap je som som ni... Eija tak pnh cuba dan tak pernah mkn.. Hihi
ReplyDeletecoach handbags
ReplyDeletegolden goose
nike shoes
calvin klein outlet
canada goose
balenciaga triple s
golden goose
goyard handbags
cheap jordans
nike air vapormax
click here now replica dolabuy read the article Dolabuy Louis Vuitton browse this site high quality replica bags
ReplyDeleteyeezy 350
ReplyDeleteyeezy 350
russell westbrook shoes
palm angels
off white hoodie
cheap jordans
kyrie 9
jordan shoes
Travis Scott Air Jordan
a bathing ape