Bahan-bahan :
2 1/2 cawan parutan lobak ( lebih kurang 3 batang lobak)
4 biji telor
1 cawan minyak sayuran (CM guna minyak sawit je..sayur ke tu..?)
1 1/2 cawan gula putih
2 cawan tepung
1 sudu teh soda b/bonat
1 1/2 sudu teh baking powder
1 1/2 sudu teh serbuk kayu manis (CM tak taruh sbb tak pernah tengok benda alah ni.. baru je beli 2 hari lepas..)
1 sudu teh serbuk buah pala ( tak taruk gak.. baru carik kt tesko hi hi maklumlah belum pro lagi..)
1 sudu teh vanila
1/2 sudu teh garam
1 cawan kacang pecan/walnut cincang (kacang tanah je yang ada, lebih-lebih makan dgn kuah rojak buah..)
Cara membuatnya :
1. Panaskan oven 185 C. ( tak jumpa button darjah.. ) Sapu minyak pada tin.
2. Campurkan tepung, baking powder, bikarbonat soda, serbuk kayu manis, serbuk buah pala dan garam. Ayak.
3. Pukul telor dan gula hingga sebati. (tak payah guna mesin) pakai senduk je sebab tak pukul lama. (Tapi Che Mid . masuk blender he he) Setelah sebati masukkan minyak dan pukul lagi hingga sebati.
5. Masukkan bancuhan dalam campuran tepung tadi dan masukkan vanila, lobak dan kacang cincang. Masukkan dalam tin dan bakar selama 40 min hingga satu jam.
Kali pertama buat khas untuk Farah di hostel, dia suka sangat. Tapi Che Mid rasa macam apam balik pun ada.. pasal bubuh kacang tanah kut ha ha tu la tak ikut arahan.. melawan je..Tapi kalau bubuh serbuk kayu manis dan buah pala tentu wangikan..
Kali kedua, Che Mid gantikan kacang dengan kurma yang diracik. I likeeee! sangat..
Kalau Che Mid yang 'kaki bangku' hal-hal kek boleh buat, che puan-puan kat luar tu lagi lah terer merer... Bolehlah hidang untuk tetamu di hari raya Haji nanti..Ilalliqa'..
sedapnyerrr... blh try ni
ReplyDeletedalam banyak2 jenis kek, saya cuma makan kek gulung jer....entah kenapa kek jenis lain susah nak masuk dalam tekak nih
ReplyDeletemenarik...akk, lobak tu kita parut bg jadi panjang2 halus atau parut jd mcm rupa kelapa parut tu
ReplyDeletecam sedap je..:)
ReplyDeleteresepi dah ada boleh le jadikan hidangan raya korban nanti.
ReplyDeleteSyukran Che Mid. Kakak lagilah tak terrer. Tapi teringin juga nak mencuba. Gebu nampak jelas di mata.
ReplyDeleteSalam
ReplyDeleteChe Mid ni rajin masakkan?
Sorilah Blg CM yg baru ni tak tersenarai kat link tu, dia tersorok..yg lama tu masih ada...
salam che mid..kek karot ni lebih sihat jika dibandingkan dengan kek biasa yang guna butter tu dan senang nak buatnya:)nampak pun sedap sungguh sedap...sihat..senang nak buat dan sedap..apa lagi jom kita pakat buat kek lobak ni hehe.
ReplyDeleteLyafarina - sila cuba .. memang sedap
ReplyDeleteeelobor - Che Abang pun tak berapa suka kek.. jenuh nak habehkan satu bekas tu..
ReplyDeletenampak cam sedap :D
ReplyDeletesaya suka kek lobak + cream cheese
ReplyDeletepakai minyak ye...boleh cuba ni
saya hanya mampu tgk je dulu..hee..
ReplyDeleteSyariza - Lobak tu sagat panjang-panjang. Bila dah masak nanti lobak tu jadi hancur..
ReplyDeletemama maman - sape suka kek memang sedap dan tak muak..
ReplyDeleteKakzakie - CM pun tak terer sejak sejak ni esp selalu tengok blog la.. naik semangat.. badan pun naik gak..
ReplyDeletemama ju - Dah tertinggal keretapi la ni.. takpe..he he
ReplyDeletecikmanggis - betul tu kan. selama ni tak tau pun boleh buat kek guna minyak je..
ReplyDeleteNiena - tengok gambar je nampak sedap.. cuba buat sendiri baru tau...he he
ReplyDeletekasihredha - Emm, dah balik dari round teh world boleh round the kitchen pulak...topping tak teringin nak belajar lagi... manis sangat..
ReplyDeleteFatin - Tengok pun boleh kenyangkan.. kenyang mata ha ha..
ReplyDeleteSalam che mid ...
ReplyDeletekacang tanah tu boleh gak tukar dgn walnut atau gajus , sedap gak ... jgn tukar dgn kacang panjang atau kacang buncis dah ler !!! tapi kalau nak cipta resepi baru , ok gak ...
Salam ziarah,
ReplyDeletecantiknya kek ni mesti sedap nanti Kak Ros nak cuba buat,tak tau nak jadi cantik macam tu ka dak....
Salam kenal Kak Ros. Kalau dah biasa buat kek tentu jadi dan sedap...
ReplyDeletesalam Che Mid...terimakasih banyak2 ya...nk buat untuk hari raya aidil adha...insyaallah.
ReplyDeletease - nanti balik meru kita buat bubuh kacang panjang ka ka ka
ReplyDeleteNooosafone - Selamat mencuba!!
ReplyDelete