Menu kita hari ini ialah lontong, khas untuk orang Kedah.. he he. Ni adalah rendang daging.
Ini mestilah kuah lontong, campuran sayuran dibeli di Cameron Highlands hari tu yang dibawa oleh ipar Che Mid. Orang bersedekah pada kita, kita sedekah pulak pada orang lain. Berpanjangan pahala tu kan..
Sambal tumis ikan bilis. Che Mid buat lempeng sikit untuk dicecah sambal ni, tapi tak sempat difotokan.
Sebelum kawan tadarus datang, jiran baru Che Mid pun dijemput awal sedikit. Puan Normah ni isteri Penghulu Kuala Ketil. Suka betul dia dapat makan lontong.
Inilah sahabat tadarus Che Mid yang baru dikenal Ramadhan hari tu. Semua baik-baik, peramah dan kuat agama. Sekarang ni pun, dah ada yang sambung kelas mengaji di kawasan berdekatan. Untung duduk di Kedah ni, tempat mengaji bertaburan di sana sini, cuma kita sendiri... hendak ke tak saja...
Sebelum balik, kami berselawat beramai-ramai. Terima kasih banyak-banyak na.... lepas ni kita berbalas kunjungan sepanjang syawal.
Untuk kumpulan kedua, iaitu rakan sekerja suami yang sama-sama berpindah dari KL ke Sg Petani. Empat keluarga semuanya. Che Mid mencuba makanan barat pula. Tiada gambar tetamu kerana tak teringat dek sibuk melayan tetamu yang datang serentak!
Kentang putar dari rebusan kentang yang dilenyek dan dicampur sedikir garam, gula dan susu tepung yang dicampur sedikit air suam untuk mengelakkan kentang putar menjadi keras bila dah sejuk.
Satu lagi salad sejuk - campuran sosej, ketam dan udang segar yang direbus sekejap. Masukkan mayonis, sos tomato, lada hitam, garam dan daun bawang. Sejukkan sebelum dihidang.
Sos chicken gravy jenis 'Knorr' dibancuh dengan air panas.
Pemanis mulut - bubur jagung campur sagu biji. Jagung segar juga diberi oleh ipar dari Cameron Highlands.
Siap hidangan untuk tetamu. Kami menjemput mereka datang jam 10.30 pagi. Nak kata sarapan bukan, makan tengahari pun bukan..
Jemput makan semua!!
hebatnya semua hidangan tu kak..terliur tgk. semua sedap2. alangkah indah dan kenyangnya kalau izan di sana hehe
ReplyDeleteSalam Izan - Alangkah indah dan gumbiranya Che Mid kalau Izan ada di sini.. ha ha
ReplyDeletesalam kak mid..adoyyy..pepagi bukak blog akak..pas tu tgk pulak menu yg mengiur kan nie...arghhh..mmg mantopppp...& telan ayaq lior aje lah...
ReplyDeletesemua menu nampak menyelerakan....
ReplyDeleteterliur ni kak...
dari hari tu cuba cari link baru blog akak, tak jumpa...
hari ni baru berjumpa...huhu
AsSalam chemid..
ReplyDeleteSedapnya juadah raya... ciken cop tu, ish complete sume dengan coleslaw dan kentang putarnya.. ley la ikut cara chemid, panggang ciken tu, saya selama ari ni goreng jeh.. :)
Anon - Salam, meh buat apoinmen dtg umah, kakak buat spesel punya..
ReplyDeleteYus - Biasalah.. nak pergi alamat baru tu kadang-kadang sesat gak kan..sampai pun..
ReplyDeleteNur - Salam. Sila la ikut free je.. takde pengeras ha ha
ReplyDeleteSalam kenal
ReplyDeleteTerliur tengok sambal tumis tu hehehe....
Kakak suka menu makanan untuk kaum lelaki CM. Huh... rajin betul CM masak sakan nak menjamu tetamu. Untunglah tetamu CM. Kenapalah jauh nun di utara sana...:)
ReplyDeleteAssalamualaikum Che Mid,
ReplyDeleteMeriah betul sambutan raya di rumah Che mid. Alhamdulillah duduk di tempat baru dah dapat kawan/jiran baru.
Zaitun - Salam kenal juga dari Che Mid, jangan serik singgah sini. Sambal tumis biasa je, Zaitun buat lagi mengancamkan.. eh lama tak makan pucuk ubi rebus cecah sambal tumis.. emm..
ReplyDeleteKakzakie - Salam, bagi CM masak western lagi jimat dari masakan Melayu. Tak payah banyak bahan mcm santan dsb. Bahan lain spt kobis, kentang pun murah je... yang mahal sikit ayamla..Baki hari tu Farah bawak balik hostel, seronok kawan sebilik dapat makan ciken cop..
ReplyDeleteKunang-kunang - Waalaikumsalam, Alhamdulillah semakin lama semakin bertambah kawan, harap berpanjangan..
ReplyDeletecHE MID
ReplyDeleteSelamat Hari Raya ke 29.
Mat Som - Laa.. dah 29 hari ke..!
ReplyDeletesarapan bukan, makan tengahari pun bukan..
ReplyDeleteso jadinya BRUNCH, breakfast + lunch..hik hik