Ini percubaan pertama Che Mid membuat cornflakes madu rangup tiru dari dapur Juwita. Nampak Juwita punya lagi sedap tapi kira ok lah untuk kudapan tetamu yang kepenatan.
Oleh sebab tuan rumah pun turut serta ke majlis kenduri kahwin, jadi tak sempatlah siapkan minum petang untuk tetamu. Kami beli nasi lemak bungkus daun pisang, 70 sen sebungkus. Comel je dan setiap bungkus ada tulisan T - nasi lemak telor, B - nasi lemak ikan bilis dll. 20 bungkus yang ditapau..ha ha kenyang sampai malam, dicampur dengan cenderahati orang kawen.
Keluarga Pak Cu sampai sebelah petang dan keluarga Mak Lang tiba lewat malam. Nasib baik rumah Pak Ngah ni agak besar ( 4 bilik tidur).. agak selesa juga buat tetamu berjumlah 15 orang.. tetapi anak-anak lelaki terpaksa tidur di ruang tamu sambil nonton TV sampai ke pagi..
Sarapan hari kedua - Mi hun goreng Mak Lang
Nasi goreng telor Mak Cu Ayu
Pelikkan, sarapan dengan chicken chop... sengaja disediakan awal khas untuk Mak Cu yang akan bertolak ke Perlis, takut kempunan pulak nanti..
Famili Mak Lang tak ke mana-mana hari ni. Berehat sebab kepenatan rewang... Makan pun tak beria sangat.. asyik tidur je.. kesian Mak Ngah tengok... Lewat petang baru segar sedikit dan boleh ronda-ronda pasar malam. Balik bawak putu mayam, apom lenggang dan durian. Kami tak makan nasi pun malam tu sebab makan tengahari lewat.
Aidil anak Pak Teh pun ada gak.. menyamar jadi anak Mak Lang kejap he he
Mak Lang pulak buat nasi goreng, di tambah dengan roti bawang putih tanpa cicah..Tak sempat nak buat sup sebab tetamu sibuk bersiap nak ke Langkawi. Malam tu cuma Che Mid, Che Abang dan Deeja saja yang tinggal di rumah. Farah dan Faris ikut yang lain ke Langkawi. Satu malam je di pulau tu tapi tentu tentu 'happening'..
Bergambar di silau mentari pagi sebelum bergerak ke jeti Kuala Kedah untuk ke Langkawi. Budak kecik Deeja tu tak ikut pun.. mandi pagi pun tak lagi..
Ha, ini kemucak makan-makan. Sarapan campur makan tengahari.. sebelum berangkat balik ke KL..Chicken chop lagi.. nak perabih stok kemaren..tambah sup cendawan buatan sendiri (sedap banget you!!).. dan nasi lemak pun ada.. dalam pinggan makan campur-campur...
Udang lipan goreng tepung. Che Mid tak pernah makan udang lipan ni...
Gotong royong di dapur..Mak Lang goreng udang, Irham bakar garlic bread, Atiq buat air panas, Farah buat brown sos, Ira buat sup cendawan, Deeja buat sebok...
Dua orang bujang Mak Lang ni memang rajin di dapur.. ikut perangai ayah...
Pak Ngah, Mak Lang dan Pak Lang meratah udang lipan goreng tepung..
Tamat sudah adegan makan-makan...
akak berjaya buat saya laparla kak,,,nak skit hehehhe
ReplyDeleteadoiiii...banyaknya tayangan menu! sedap2 semuanya!
ReplyDeletesalam kak mid.....Liza tergoda sggh....mmmmm cedapnyaaaaa...
ReplyDeletethank you so much... len kali kami dtg lagi... (klu sempat la)...ha ha ha
ReplyDeletemak aikk... ada lagi nasik lemak 70sen sebungkus... macam besar la jugak tu... kalau kat cyberjaya ni dah rm1.50 sebesar tu....
ReplyDeletebila dah ramai2 tu yang seronoknya bila sampai bab makan... rajin sungguh sbb semuanya hasil masak sendiri tapi kalau saya yg pemalas ni, makan di kedai sudah hehehehehhe... nasi lemak itu cantik rupa dibungkus 70 sen lak tu,, kalau kat sini takde maknenya boleh dapat harga itu... udang lipan goreng tepung tu nampak sedap, tak pernah rasa...
ReplyDeletebanyak juga la yg akak masak yer..dh lama sy tringin nk msk chicken chop mcm akk
ReplyDeletesedapnya makan..lapar bila tgk
ReplyDeletesaya pun tak pernah makan udang lipan tu kak CM. Sedap ke?
ReplyDeletesemua makanan buat saya terliur, paling meleleh tgk lempeng dengan sambal tumis..hehe
seronoknya ramai sedara datang..
ReplyDeleteapalagi makanan pun meriah juga..
bila berkumpul ramai-ramai makan apa pun sedappp...
ReplyDeletewah meriah yer makanan2 nyer...
ReplyDeleteche mid..kalau dah berkumpul ramai2 sedara mara memang seronok kadang2 sampai tak tidur malam..sebab berborak sampai pagi..
ReplyDeleteseronoknya....tengok je dah gembira..belum merasai suasananya...
ReplyDeletesangat meriah...seronok santai2 macam ni
ReplyDeleteAjumohit - tahniah pada che mid sbb dah berjaya buat aju lapar.. pi cari maggi..
ReplyDeleteAmie - Alamaknya.. malunya apabila seorang yang pro di dapur puji CM... kalau Amie ada tamu.. mesti lagi ummmh masakannya kan..
ReplyDeleteLiza - Sorang lagi chef pr puji aduiii.. malu denn..
ReplyDeleteRahayu - You're very much welcome dear.. anytime..
ReplyDeleteKazman - Di Sg Petani memang ada jual nasi lemak 70 sen... dan sedappp!!
ReplyDeleteSecangkir madu merah - Kebetulan memang Che Mid ada di rumah, jadi apa salahnya masak.. siap ada permintaan nak masak apa.. time ni la adik-adik dan anak buah nak manja-manja dgn kita kan.. bila lagi..
ReplyDeletesyariza - mereka datang 4h3m.. dekat 15 orang pulak tu.. memanglah masak banyak tapi tak rasa beban pun.. rasa seronok je..
ReplyDeleteIla - Ha ha anak-anak buah sampai tertidur-tidur menunggu mak ngah siap masak...
ReplyDeleteYus - Udang lipan tu nampak je besar tapi isi tak banyak.. tu sebab orang tak ramai nak makan kut.. che mid pun first time makan tu..
ReplyDeleteYus - tak berapa ok rasa udang lipan tu dibandingkan dgn udang biasa. Lempeng dan sambal tumis tu memang banyak che mid buat.. siap tapau ke Langkawi he he
ReplyDeleteQhaifa Nur - Tetamu membawa rezeki ke rumah, jadi kena raikan tetamu sebaik mungkin.. bila dah berkumpul apa lagi.. mamam mamam mamam.. kata deeja
ReplyDeleteJunaina - Memang betul.. makan apa pun sedap.. yang penting ada makanan.. lepas tu lepak sampai dinihari..
ReplyDeletePapa mifz - T kasih bagi komen dan selamat datang ke blog che mid
ReplyDeleteAcik Erna - memang seronok sangat kan.. tidur atas lantai tak berselimut pun ok je .. kita sebagai tuan tumah pulak yang risau..he he
ReplyDeleteUmmiarissa - Itu baru bab makan.. nanti che mid tepek gambar suka ria pulak..
ReplyDeleteImanshah - emmm.. cepat la kawin cikgu, bila dah ada keluarga tentu ada sedara mara datang bertandang..
ReplyDeletegang kl..igt tadi..kl gangster..hehee
ReplyDeleteapapun enjoy the food~
Meriah betul... yang seronoknya masak gotong royong
ReplyDeleteLama kak Zai tak ke Langkawi.
Saya suka lempeng dgn sambal ikan bilis tu...!
ReplyDeleteFatin - gang kl jadi gangster kt Sg Petani ha ha
ReplyDeleteZaitun - Kak, tentu Langkawi dah banyak perubahan sekarang kan..
ReplyDeleteMat Som - pi suruh orang buat utk minum petang.. hujan hujan ni tentu syok...
ReplyDeletenama yang sebetul memang udang lipan eh? kalau goreng kunyit biasa pun sedap jugak kan?
ReplyDeleteEelobor - Tak pasti la che mid apa nama lain udang lipan tu... lain tempat lain panggilan kut..
ReplyDeletehermes bags
ReplyDeleteoff white outlet
kyrie irving shoes
yeezy
ggdb
giannis shoes
bape clothing
kd 12 shoes
air jordan
off white